Heeft jouw oma ook van die donkerbruine pigmentvlekken op haar handen? Dan weet je direct hoe een ouderdomsvlek er uitziet. Ouderdomsvlekken, vitiligo en een zwangerschapsmasker zijn allemaal voorbeelden van pigmentvlekken. Pigmentvlekken kom je tegen in veel verschillende kleuren, vormen en maten. In dit artikel leggen we uit hoe deze vlekken kunnen ontstaan en hoe je pigmentvlekken kunt behandelen.
De oorzaak van pigmentvlekken
Onze huid bevat een natuurlijk pigment met de naam melanine. Dit pigment wordt geactiveerd door zonlicht en beschermt je huid tegen schadelijke UV straling. Wanneer je pigmentproductie verstoord is, ontstaan pigmentvlekken. Veel pigmentvlekken ontstaan door zon, maar ook hormoonschommelingen en bijvoorbeeld een klein wondje, kunnen pigmentvlekken veroorzaken. We zetten de meest voorkomende pigmentvlekken op een rij:
- Melasma: zijn pigmentvlekken die tijdens een zwangerschap kunnen ontstaan. Het zijn grillig gevormde vlekken op het voorhoofd, de wangen en bovenlip. Ook hormonale schommelingen en de combinatie van de anticonceptiepil en zonlicht kunnen melasma veroorzaken. Melasma pigmentvlekken in de opperhuid kun je behandelen met een peeling.
- Lentigo: zijn ouderdomsvlekken die ontstaan op het gezicht, de handen en armen. De vlekken zijn egaal van kleur en worden veroorzaakt door te veel, onbeschermd, in de zon te zitten. Ouderdomsvlekken kunnen veranderen in kwaadaardige pigmentvlekken; huidkanker. Onschuldige ouderdomsvlekken zijn te behandelen met een IPL behandeling.
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie: zijn pigmentvlekken die overal op je lichaam kunnen voorkomen. Ze ontstaan doordat je huid gaat ontsteken door een wondje, acne of een rondom een litteken na een operatie. Je kunt PIH o.a. laten behandelen met laser.
- Vitiligo: zijn juist witte vlekjes in plaats van donker gekleurde vlekjes. Je ziet ze vaak ontstaan in de liezen, op handen, in het gezicht en rond de navel. Vitiligo ontstaat doordat je pigmentcellen kapot zijn en kun je behandelen met camouflagetherapie.
De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar het kan voorkomen dat goedaardige pigmentvlekken veranderen in kwaadaardige pigmentvlekken. Zowel de zonnebank als UV straling van de zon zijn de grootste veroorzakers. De “ABCDE-regel” helpt je om kwaadaardige pigmentcellen te ontdekken. Bij twijfel zal een schoonheidsspecialiste je altijd adviseren contact op te nemen met een dermatoloog. Een dermatoloog kan pigmentvlekken verwijderen, wanneer dit noodzakelijk is.
Behandelingen tegen pigmentvlekken
Afhankelijk van het soort pigmentvlek en de locatie, adviseert jouw schoonheidsspecialiste de beste behandeling tegen pigmentvlekken. Hierbij zal gekozen worden uit:
- Chemische Peeling: Hierbij wordt het vernieuwingsproces van jouw bovenste huidlaag versneld. De schoonheidsspecialiste brengt een speciale vloeistof op je huid aan die ingrediënten als melkzuur en bijvoorbeeld glycolzuur bevatten. De aanmaak van pigment vermindert hierdoor en je vlekken zullen lichter worden.
- Camouflage therapie: Pigmentvlekken behandelen met hulp van camouflagetherapie gebeurt voornamelijk bij pigmentvlekken die in de diepere huidlaag gevormd zijn en bij vitiligo. De schoonheidsspecialiste leert je hoe je zelf je pigmentvlekken kunt camoufleren. De camouflage wordt gefixeerd en is hierdoor watervast.
- Laser of IPL: Bij een IPL behandeling en laserbehandeling worden de pigmentvlekken behandeld met warmte door lichtflitsen. Door lichtbundels op de vlekken te stralen, verwarmt het piment en verlaat op een natuurlijke manier het lichaam. De vlekken worden hierdoor een stuk lichter.
Heb je ook last van ontsierende vlekjes? Boek direct een intake gesprek bij een schoonheidsspecialiste in de buurt. Die vind je op deze website.