Hoe kun je dode huidcellen verwijderen?

12 juli 2024 · door Tara

Je hebt vast weleens gehoord van dode huidcellen. We hebben ze allemaal en overal op ons lichaam. Zo zie je ze terug onder je voeten in de vorm van eelt en op je benen kunnen dode huidcellen ingegroeide haren veroorzaken. Daar wil je dus het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe kun je die dode huidcellen het beste verwijderen? Je leest het in deze blog.

Wat zijn dode huidcellen precies?

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en bestaat uit 3 lagen. De opperhuid, of epidermis, beschermt ons tegen het weer, vuil, uitdroging en bacteriën van buitenaf. Hieronder ligt de dermis, of lederhuid, met daaronder het onderhuidse bindweefsel. Dode huidcellen ontstaan doordat de epidermis zich elke maand vernieuwt. De oude huidcellen schuiven naar de oppervlakte en vormen de hoornlaag. Het laagje is zo dun, dat je het niet ziet zitten. Maar toch verliezen we gemiddeld 10 gram huidschilfers per dag.

Hoe kun je dode huidcellen verwijderen?

Als die dode huidcellen er vanzelf afvallen, waarom zou je ze dan verwijderen? Omdat ze zich ook allemaal kunnen ophopen. Hierdoor kunnen je poriën in je gezicht verstopt raken, waardoor je pukkeltjes krijgt. Wanneer er teveel dode huidcellen achterblijven op je gezicht, krijg je bovendien een doffe teint. Er zijn verschillende manieren om je dode huidcellen te lijf te gaan:

  • Dode huidcellen verwijderen benen:
    • Scrubben: Een makkelijke manier om je benen van dode huidcellen te ontdoen is door ze te scrubben. Een scrubcrème, of scrubgel, bevat namelijk kleine korreltjes, waarmee je de hoornlaag lichtjes schuurt. Kies bij voorkeur een scrub product zonder microplastics, om beschadiging van je huid te voorkomen en beperk je scrubsessie tot maximaal 2 x per week.
      Andere producten om je huid te scrubben zijn een scrubhandschoen of een luffa spons.
  • Dode huidcellen verwijderen gezicht:
    • Dermaplaning: Bij deze techniek gebruikt de schoonheidsspecialiste een speciaal dermaplaning mes. Hiermee wordt over de gezichtshuid gestreken, waardoor de hoornlaag verwijderd wordt, samen met de aanwezige donshaartjes.
    • Exfoliëren: Met een professionele peeling kan de schoonheidsspecialiste je huid exfoliëren. Dit is een andere benaming voor het verwijderen van dode huidcellen. Hierbij wordt gekozen voor een mechanische of een chemische peeling. Een voorbeeld van een mechanische peeling is het toepassen van microdermabrasie. Een techniek waarbij microkristallen op een pulserende manier over de huid heen bewegen. Een andere effectieve manier is het inzetten van een chemische peeling op basis van zuren. De zuren zorgen ervoor dat de hoornlaag sneller loslaat.

Door dode huidcellen te verwijderen, krijgen verzorgende producten een grotere kans hun werk te doen. Maar de natuurlijke processen van je lichaam versnellen, moet je wel altijd met beleid doen. Je brengt namelijk subtiele beschadigingen aan om het herstelproces te bevorderen. Vooral mensen met een huidaandoening zoals keratosis pilaris, psoriasis of rosacea, doen er verstandig aan hulp in te schakelen van een schoonheidsspecialiste.

Wil je meer weten over het belang van het verwijderen van dode huidcellen? Loop dan eens binnen bij een schoonheidsspecialiste in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde salon, door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Schoonheidssalon Gezicht Beauty behandeling