Voor veel mensen is het niet hun favoriete bezigheid; een bezoekje aan de tandarts. In België gaat zelfs 1 op de 4 mensen, binnen een periode van drie jaar tijd, helemaal niet naar de tandarts. Waarom is goede mondhygiëne zo belangrijk? Voor een gezonde mond en een stralend gebit, is een goede mondzorg essentieel. De gevolgen van een slechte mondhygiëne zijn namelijk veelomvattender dan je denkt. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Waarom is de juiste mondhygiëne belangrijk?
We willen allemaal het liefst een kaarsrecht en spierwit gebit. Maar zonder esthetische tandheelkunde, moet je daar wel dagelijks je gebit goed voor verzorgen. Een slechte mondhygiëne heeft niet alleen gevolgen voor je tanden, maar ook op de rest van je lichaam. Zo kun je last krijgen van:
- Gingivitis: Door onvoldoende, of op de verkeerde manier, te poetsen, kun je ontstoken tandvlees krijgen. Een aandoening die gingivitis heet. Je merkt dit aan bloedend tandvlees tijdens het poetsen, rood en gezwollen tandvlees of terugtrekkend tandvlees.
Parodontitis: Onbehandelde gingivitis kan uitmonden in parodontitis. Hierbij gaan je tanden en kiezen loszitten en wordt het kaakbot aangetast. - Overige aandoeningen: Uit verschillende onderzoeken blijkt er ook een verband te bestaan tussen parodontitis en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, chronische luchtwegaandoeningen als longontstekingen, reuma en dementie.
Afgezien van de gezondheidsrisico’s, is een slecht verzorgd gebit ook een reden voor een slechte adem. Reden te meer om onze tanden dagelijks de nodige aandacht te geven.
Verzorg je gebit met deze mondhygiëne tips
Dat een correcte mondhygiëne belangrijk is, is wel duidelijk. Maar hoe zorg je voor een goede mondhygiëne? Dat doe je door dagelijks de volgende richtlijnen te volgen:
- Poetsen: Poets dagelijks minstens twee keer per dag je tanden met een tandenborstel die je elke drie maanden vernieuwt. Hou als richtlijn minimaal twee minuten aan voor het poetsen. Een elektrische tandenborstel verwijdert meer tandplak dan een gewone tandenborstel. Gebruik een fluoridehoudende tandpasta voor het beste resultaat.
Flossen: Verzorg ook het gebied tussen je tanden en kiezen door dagelijks te flossen, te stokeren of te rageren. - Eetpatroon: Probeer suikerrijke voeding zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Dit geldt ook voor frisdranken en fruitsappen. Beperk je inname van voeding tot maximaal vijf keer per dag en geef je gebit tussendoor rust. Zo kan het tandglazuur zich herstellen van de zuuraanval na elke maaltijd of snack.
- Controle: Bezoek de tandarts twee keer per jaar om bijtijds eventuele gebitsproblemen op te kunnen sporen. Door preventief te werk te gaan, kan de tandarts grote ingrepen voorkomen.
Maak ook eens een afspraak bij een mondhygiëniste, of vraag om een doorverwijzing van je tandarts. De mondhygiëniste kan je gebit mooi reinigen en je tips geven over de beste poetstechniek.
Wil je ook graag een witter gebit en meer informatie over het bleken van tanden? Ga dan eens in gesprek met de schoonheidsspecialiste. Er zijn verschillende salons waar je een professionele behandeling kunt boeken voor parelwitte tanden. Je vindt de dichtstbijzijnde salon, via de listings op deze website.