Een rode blos op je wangen staat gezond. Soms creëren we zelfs een nep blosje door gebruik te maken van rouge en blusher. Leuk, zo’n frisse look, alsof je net van je fiets afstapt. Maar wat als je permanent rode wangen of een rode neus hebt? Dit is het geval bij mensen met de huidaandoening couperose of rosacea. Wat is het eigenlijk precies en wat kun je er tegen doen?
Het verschil tussen couperose en rosacea
Couperose is een huidaandoening waarbij rode en blauwe adertjes duidelijk zichtbaar zijn op je wangen, neus en kin. Eenmaal zichtbaar, gaan de adertjes niet meer weg. Couperose komt helaas vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en wordt meestal zichtbaar vanaf ongeveer je dertigste levensjaar. Er zijn verschillende oorzaken voor couperose:
- Erfelijkheid: Komt couperose voor in je familie? Dikke kans dat jij er ook last van krijgt.
- Zonlicht: Te veel in de zon zitten kan couperose verergeren.
- Temperatuurwisselingen: Bij vrieskou en hoge temperaturen verergert couperose.
- Foute crème: Crèmes die corticosteroïden bevatten, veroorzaken couperose.
- Huidtype: Met een licht huidtype is de kans op couperose groter dan bij een donkere huid.
- Alcohol en roken: Teveel alcohol en sigaretten verergeren de couperose.
Bij couperose zijn je adertjes verwijd en daardoor zichtbaar. Dit is anders bij rosacea, waarbij de gezichtshuid ontstoken is, opzwelt en branderig aanvoelt. Rosacea gaat ook gepaard met puistjes en bultjes. De oorzaak van rosacea is nog niet bekend, maar er wordt gedacht dat de demodex mijt een rol speelt. Bij rosacea, is pittig eten, stress en gezichtscrème beter om te vermijden.
Wat kun je zelf doen tegen couperose?
Aan je genen kun je natuurlijk niets veranderen. Maar je kunt wel proberen om bijvoorbeeld zoveel mogelijk prikkels te vermijden die de couperose verergeren. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met SPF factor 50 wanneer je in de zon gaat, of vermijd de zon zoveel mogelijk. Scrub crèmes laat je voortaan achterwege. Bescherm je gezicht wanneer het buiten vriest en sla het bezoek aan de sauna over. Wees ook matig met alcoholgebruik en sigaretten.
Een behandeling kan je helpen
Couperose is ongevaarlijk en hoeft niet behandeld te worden. Wil je toch van je rode wangen af? Dan kun je bij veel schoonheidsspecialisten terecht voor een couperose behandeling. Afhankelijk van de mate van couperose en je huid, kiest de schoonheidsspecialiste uit 3 soorten:
- Laserbehandeling: Bij een laserbehandeling stipt de schoonheidsspecialist de haarvaatjes stuk voor stuk aan. De laserflitsen zorgen er voor dat de haarvaatjes kapot gaan, waarna je lichaam ze vanzelf opruimt. Een behandeling duurt gemiddeld 15 minuten tot een half uur en meestal zijn 2 tot 4 behandelingen voldoende om de couperose tot 70% te doen afnemen.
- IPL behandeling: Een IPL behandeling werkt ook met lichtflitsen, alleen is het licht geen laser. De lichtflitsen maken de haarvaatjes stuk, waardoor het bloed stolt en door je lichaam wordt afgevoerd. Bij de meeste mensen zijn 3 tot 4 behandelingen voldoende om de couperose tot 70% te verminderen.
- Elektrische coagulatie: Bij een coagulatie behandeling, worden de verwijde haarvaatjes met een dun naaldje aangeprikt. De naald geeft een kleine stroomstoot waardoor het bloedvaatje dicht brand. Coagulatie duurt langer, gemiddeld tussen een half uur tot een uur, dan IPL en laser. Na 4 tot 5 behandelingen bereik je het beste resultaat.
Twijfel je welke behandeling voor jou het meest geschikt is? Bespreek de mogelijkheden met je schoonheidsspecialist. Zij kan je vrijblijvend adviseren. Misschien ben je benieuwd naar de ervaringen van een couperose behandeling bij anderen? Kijk dan eens op kliniekervaringen.nl