Wat te doen tegen broze nagels?

13 september 2024 · door Tara

Heb je ook zo’n last van dunne broze nagels? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 20% van de bevolking heeft hier last van. Waarbij dit bij vrouwen zelfs 2 x zo vaak voorkomt als bij mannen. Broze nagels kunnen op zich geen kwaad, maar zien er niet zo mooi uit. In deze blog bekijken we de verschillende oorzaken en geven we antwoord op de vraag: “Wat te doen tegen broze nagels?”

Waaruit bestaan je nagels?

Nagels bestaan uit heel veel verschillende delen die we met het blote oog niet kunnen zien. Wat we wel zien, is het lunula, het halve witte maantje aan de onderkant van de nagel, en de nagelplaat. De nagelplaat is het stuk dat wij “de nagel” noemen. Die nagelplaat is opgebouwd uit allemaal laagjes keratine en een klein beetje calcium. Hetzelfde eiwit dat ook in onze haren zit. Deze dode cellen, die samen de nagelplaat vormen, noem je onychocyten. Omdat er allemaal bloedvaatjes onder de nagelplaat lopen, hebben de nagels een roze kleur.

De oorzaken van broze nagels

Het hebben van broze nagels heeft een oorzaak die bij elk mens weer anders is. Dit komt doordat broze nagels op verschillende manieren ontstaan. Veelvuldig met je handen in water zitten bijvoorbeeld, of schoonmaakmiddel, tast je nagels aan. Ook nagellak met veel chemicaliën en het frequent gebruik van nagellakremover kan broze nagels veroorzaken. Daarnaast spelen hormoonschommelingen een rol en bestaan er ook aandoeningen die broze nagels veroorzaken.

Wat te doen tegen broze nagels?

Gelukkig kun je in de meeste gevallen wel zelf wel iets ondernemen om je broze nagels te versterken of om het splijten en scheuren tegen te gaan. Het ligt aan de oorzaak welke methode je toepast:

  • Broze nagels oma weet raad: Volgens de website “Oma weet raad” helpt het insmeren van je nagels met olijfolie, om je nagels weer gezond te maken. Ook een week lang je nagels borstelen met tandpasta, zorgt voor stevige nagels.
  • Huishoudhandschoenen: Wanneer je schoonmaakt of afwast, is het beter voor je nagels om huishoudhandschoenen te gebruiken. Zo krijgen water en schoonmaakmiddelen geen kans meer je nagelplaat aan te tasten.
  • Afdrogen: Na het douchen je nagels goed afdrogen, voorkomt dat je nagels teveel vocht vasthouden dat weer verdampt, met droge nagels als gevolg.
  • Voedingssupplementen: Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar het inzetten van het voedingssupplement biotine, een andere naam voor vitamine B8. Het resultaat is positief omdat vitamine B8 bijdraagt aan sterke nagels. Maar dit betekent dat je broze nagels ook kunt versterken door voeding te nuttigen waar vitamine B8 in zit. Je vindt B8 bijvoorbeeld terug in eieren, noten, lever en sojabonen.

Heb je eenmaal broze nagels en wil je ze laten herstellen? Dan kan een nagelstyliste met een herstellende kuur of serum de nagels weer mooi maken. Ook kun je jouw broze nagels laten versterken met behulp van biab

Wil je meer weten over de verschillende behandelingen bij de schoonheidssalon voor je broze nagels? Loop dan eens binnen bij een salon in de buurt die je vindt door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Nagels