Welke douchegel gebruik je bij psoriasis?

16 oktober 2024 · door Tara

Je hebt vast een aantal verschillende geuren douchegel in je badkamer staan, waarvan er eentje favoriet is. Heerlijk toch, met bijpassende bodylotion en al? Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Ongeveer 300.000 Belgen en 125 miljoen mensen wereldwijd lijden namelijk aan psoriasis, een vervelende huidaandoening waarbij je erg voorzichtig met je huid om moet gaan. Welke douchegel kun je wel gebruiken bij psoriasis? Je leest er alles over in deze blog.

Wat is psoriasis precies?

Wie psoriasis heeft, lijdt aan een huidziekte waarbij de huid plekken krijgt die wit tot zilverachtig van kleur worden, schilferen, jeuken en een rode rand eromheen hebben. Dit is een gevolg van een ontstoken huid die de opperhuid veel te snel vernieuwt. Hierdoor krijgen de dode huidcellen geen kans om van de huid af te vallen en gaan ze schilferen. Psoriasis behoort tot de huidziekten die niet besmettelijk zijn en iedereen kan het krijgen, ongeacht je leeftijd. De oorzaak van psoriasis is nog onbekend en er is geen genezing mogelijk. 

Hoe krijg je psoriasis?

Waarom de ene persoon psoriasis krijgt en de ander niet, is nog onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat er een genetische aanleg bestaat voor de aandoening. Hebben je beide ouders deze huidaandoening? Dan loop je zelfs 50% kans om ook psoriasis te krijgen. Ook zijn er bepaalde triggers die de ziekte aanwakkeren zoals bepaalde medicijnen, stress, griep, verwondingen, roken en infecties. Ook hebben mensen met diabetes, overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk of de ziekte van Crohn, een grotere kans om psoriasis te krijgen.

Een speciale psoriasis behandeling

Er zijn verschillende vormen van psoriasis waarbij psoriasis vulgaris de meest voorkomende vorm is. Hierbij zie je de psoriasis vooral op je benen en armen, rond de ellebogen en knieën. Andere vormen komen tot uiting over het hele lijf, op het hoofd, in huidplooien, de handpalmen of in de nagels. Afhankelijk van de soort die je hebt, kun je een speciale behandeling krijgen via de huisarts of de dermatoloog. Zo zijn er behandelingen waarbij je gebruikmaakt van crèmes en lotions die teer of hormonen bevatten, bestaan er verschillende licht therapieën, lasertherapie en medicijnen. 

Welke douchegel kies je bij psoriasis?

Zoals gezegd kun je een douchegel voorgeschreven krijgen door je behandelend arts die teer bevat. Teer vermindert namelijk de jeuk en het schilferen van de huid en kan de ontsteking remmen. In de winkel kun je, zonder voorschrift, kiezen voor speciale douchegels op basis van dode zee mineralen, ezelinnenmelk of geitenmelk, die jeukremmend werken. De volgende tips kunne je helpen bij milde psoriasis:

  • Water: Door water droogt je huid extra uit. Probeer dus altijd te douchen met lauw water en blijf zo kort als mogelijk onder de douche. Wil je jezelf toch langer wassen? Kies dan voor een lauw bad met zeezout of een badolie.
  • Schuren: Alles wat de huid schuurt moet je vermijden. Droog jezelf niet af met een schrobbende beweging, maar dep je lichaam droog en laat peelings en scrubs achterwege.
  • Voeding: Er is een verband aangetoond met bepaalde voedingsmiddelen en psoriasis. Voeding die veel vitamine D bevat is vooral goed om te eten, zoals alle vette vissoorten, shiitake en portobello's. Vermijd fastfood en genotsmiddelen zoals koffie, thee, chocolade of tabak en probeer overgewicht te vermijden.

Wil je meer handige tips over het behandelen van een psoriasis huid? Informeer dan eens bij een beautysalon in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde salon, door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website. 

Beauty info